Ultimele cuvinte cautate: ucrainean absolvent absorbant
DefinitiiSinonimeAntonimeExtensie cautare direct din browser
DEXro - DEX Online - Dictionar Explicativ Roman
Caută

Toate sursele
Definitii
Sinonime
Antonime
Traducere

Roman - Englez - Dictionar Roman Englez
Englez - Roman Dictionar Englez Roman - Dictionar Englez Roman


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Toate definitiile

KÉTA s. f. Pește înrudit cu păstrăvul, dar mult mai mare ca acesta, care trăiește în mările din Extremul Orient și din care se obțin icrele de Manciuria (Oncorhynchus keta). – Din rus. keta.

KÉTCHUP s. n. Sos picant preparat din suc de roșii, oțet și mirodenii. [Pr.: chéciăp] – Cuv. engl.

KEVLÁR s. n. Material compozit foarte ușor, foarte rezistent la șoc și la coroziune, neinflamabil, care nu permite propagarea fisurilor și amortizează vibrațiile, folosit în aeronautică. – Denumire comercială.

KHMER, -Ă, khmeri, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Cambodgiei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Cambodgiei sau populației ei, privitor la Cambodgia sau la populația ei. [Pr.: cmer] – Din fr. khmer.

KIBBÚTZ, kibbutzuri, s. n. Gospodărie colectivă agrară în Israel. [Pr.: chibúț] – Din fr. kibboutz.

KIDNÁPPING s. n. (Rar) Răpire de persoane, făcută pentru a șantaja sau pentru a teroriza. – Din engl. kidnapping.

KIESELGÚR s. n. Rocă sedimentară silicioasă, formată prin depunerile cochiliilor unor alge microscopice monocelulare; diatomit, pămânțel. [Pr.: chiz-] – Din germ. Kieselgur.

KIESERÍT s. n. (Min.) Sulfat natural hidratat de magneziu, utilizat la prepararea sării amare. [Pr.: chiz-; Sil.: chi-ze-] – Din germ. Kieserit, fr. kiesérite.

KIL s. n. Kilogram [Var.: kílo s. m.] – Din fr. kil.




KÍLO1 s. n. v. kil.

KILO2- Element de compunere care intră în denumirea unităților de măsură pentru a exprima multiplicarea de o mie de ori. – Din fr. kilo, gr. kilioi „mie”.

KILOAMPÉR, kiloamperi, s. m. (Fiz.) Unitate (derivată) de măsură pentru intensitatea curentului electric, egală cu o mie de amperi. [Pr.: -lo-am-.Abr.: kA] – Din fr. kiloampère.

KILOAMPERMÉTRU, kiloampermetre, s. n. (Fiz.) Instrument folosit pentru măsurarea curenților electrici de mare intensitate. [Pr.: -lo-am-] – Din fr. kiloampermètre.

KILOCALORÍE, kilocalorii, s. f. Unitate de măsură pentru energia termică, egală cu o mie de calorii; calorie mare. [Abreviat: kcal] – Din fr. kilocalorie.

KILOCUVẤNT, kilocuvinte, s. n. (Inform.) Multiplu al cuvântului egal cu 1024 de cuvinte. [Abreviat: kcuv.] – Kilo2- + cuvânt.

KILOELECTRONVÓLT, kiloelectronvolți, s. m. (Fiz.) Unitate (tolerată) de măsură pentru energie, egală cu o mie de electronvolți. [Pr.: -lo-e-.Abr.: keV] – Din fr. kiloélectronvolt.

KILOGRÁM, kilograme, s. n. 1. Unitate de măsură pentru masă în sistemul metric; (sens curent) unitate de măsură pentru greutate, egală cu o mie de grame; kil. ◊ (Fiz.) Kilogram-forță = unitate de măsură a forței, a cărei valoare este egală cu greutatea prototipului internațional de masă, măsurată în vid, la accelerația gravitațională normală. ◊ Etalon metalic egal cu un kilogram (1). 2. (Impr.) Litru. [Scris și: chilogram.Abr.: kg] – Din fr. kilogramme.

KILOGRAMMÉTRU, kilogrammetri, s. m. Unitate de măsură pentru lucrul mecanic, egală cu lucrul mecanic efectuat pentru ridicarea unei greutăți de un kilogram la înălțimea de un metru [Scris și: chilogrammetru] – Din fr. kilogrammètre.

KILOHÉRTZ, kilohertzi, s. m. Unitate de măsură pentru frecvență, egală cu o mie de hertzi. [Pr.: -herț.Abr.: kHz] – Din fr. kilohertz.

KILOJOÚLE, kilojouli, s. m. (Fiz.) Unitate (derivată) de măsură pentru energie, egală cu o mie de jouli. [Pr.: -giúl și -júl.Abr.: kJ] – Din fr., engl. kilojoule.

KILOLÍTRU, kilolitri, s. m. Unitate de măsură pentru capacități, egală cu o mie de litri. (sil. -tru) [Scris și: chilolitru.Abr.: kl] – Din fr. kilolitre.

KILOMETRÁ, kilometrez, vb. I. Tranz. A marca cu borne kilometrice distanțele de-a lungul unei căi de comunicație. (sil. -tra) [Scris și: chilometra] – Din fr. kilométrer.

KILOMETRÁJ, kilometraje, s. n. Distanța în kilometri dintre un punct al unei căi de comunicație și un punct de plecare, măsurată în lungul acestei căi. ◊ Distanța în kilometri parcursă de un vehicul într-un anumit timp. ◊ Instrument de măsură montat la unele vehicule pentru a înregistra distanțele parcurse de vehicul sau viteza de deplasare. (sil. -traj) [Scris și: chilometraj] – Din fr. kilométrage.

KILOMETRÁRE, kilometrări, s. f. Acțiunea de a kilometra și rezultatul ei. (sil. -tra-) [Scris și: chilometrare] – V. kilometra.

KILOMÉTRIC, -Ă kilometrici, -ce, adj. Care se referă la kilometru, de kilometru, care indică kilometri. ◊ Fig. Foarte lung, interminabil. (sil. -tric) [Scris și: chilometric] – Din fr. kilométrique.

KILOMÉTRU, kilometri, s. m. Unitate de măsură pentru lungime, egală cu o mie de metri. ◊ Kilometru pe oră = unitate de măsură pentru viteză, egală cu viteza unui mobil care parcurge 1 kilometru într-o oră. Kilometru lansat = probă sportivă (cu bicicleta, motocicleta, etc.) în care performanța constă în timpul realizat pe distanța de un km din momentul în care sportivul trece în viteză linia de start și până la linia de sosire. (sil. -tru) [Scris și: chilometru.Abr.: km] – Din fr. kilométre.

KILOMÓL, kilomoli, s. m. (Chim.) Cantitate de substanță a cărei masă, exprimată în kilograme, este numeric egală cu masa moleculară. [Scris și: chilomolAbr.: kmol] – Kilo2-+mol.

KILOÓHM, kiloohmi, s. m. (Fiz.) Unitate (derivată) de măsură pentru rezistența electrică, egală cu o mie de ohmi. [Pr.: -o-óm.Abr.: ] – Din germ. Kiloohm.

KILOTÓNĂ, kilotone, s. f. (Fiz.) Unitate de măsură pentru masă, egală cu o mie de tone. [Abr.: kt] – Din fr. kilotonne.

KILOVÁR, kilovari, s. m. (Fiz.) Unitate (derivată) de măsură pentru puterea reactivă, egală cu o mie de vari. [Abr.: kVAR] – Din fr., engl. kilovar.

 <<   <    1 2 3 4    >   >> 
pagina 2 din 4

 
Copyright (C) 2004-2020 DEX online. Copierea definitiilor este permisa sub licenta GPL , cu conditia pastrarii acestei note | Termeni si conditii