Ultimele cuvinte cautate: ciumos ciurel anarți
DefinitiiSinonimeAntonimeExtensie cautare direct din browser
DEXro - DEX Online - Dictionar Explicativ Roman
Caută

Toate sursele
Definitii
Sinonime
Antonime
Traducere

Roman - Englez - Dictionar Roman Englez
Englez - Roman Dictionar Englez Roman - Dictionar Englez Roman






Toate definitiile

SONDÁJ, sondaje, s. n. Acțiunea de a sonda; sondare. 1. Cercetare a solului sau a subsolului pentru determinarea proprietăților rocilor, găsirea (și extragerea) unor substanțe utile etc. ♦ Luare de probe dintr-un material compact. ♦ Introducere a unei sonde într-o plagă sau într-o cavitate naturală a organismului, pentru a face posibilă evacuare substanțelor nocive, pentru extragerea unei probe în vederea unei analize etc. 2. Fig. Cercetare, investigație, studiu. – Din fr. sondage.

SONDÁJ s. 1. v. explorare. 2. v. foraj. 3. anchetă. (~ de opinie.)

SONDÁJ s. v. investigare, investigaţie.

SONDÁJ s.n. 1. Cercetare făcută cu o sondă în sol, în fundul unei ape etc.; prospecțiune. ◊ Sondaj meteorologic = determinarea condițiilor meteorologice (temperatură, presiune etc.) la un anumit nivel sau la niveluri succesive ale atmosferei. ♦ Introducerea unei sonde într-o cavitate naturală a organismului sau într-o plagă pentru evacuarea substanțelor nocive sau pentru extragerea unei probe în vederea unei analize. 2. Cercetare sumară făcută prin consultarea atentă numai a unor părți dintr-un material. 3. Săpătură făcută pentru determinarea profilului geologic sau pentru extragerea probelor necesare analizei solului. ♦ Luare de probe dintr-un material compact sau granulat. 4. Sondaj de opinie = anchetă care urmărește cunoașterea părerilor oamenilor în diferite probleme. [< fr. sondage].

SONDÁJ s. n. 1. explorare făcută cu o sondă în sol, pe fundul unei ape etc.; prospecțiune. ♦ ~ meteorologic = determinarea condițiilor meteorologice (temperatură, presiune etc.) la un anumit nivel sau la niveluri succesive ale atmosferei. 2. introducere a unei sonde într-o cavitate naturală a organismului ori într-o plagă pentru evacuarea substanțelor nocive sau pentru extragerea unei probe în vederea unei analize. 3. cercetare sumară prin consultarea unor părți dintr-un material. 4. săpătură pentru determinarea profilului geologic sau pentru extragerea probelor necesare analizei solului. ◊ luare de probe dintr-un material compact sau granulat. 5. (în învățământ) acțiune de cunoaștere care se efectuează doar asupra unui fragment considerat ca reprezentativ pentru totalitate. ♦ ~ de opinie = anchetă care urmărește cunoașterea părerilor oamenilor în diferite probleme. (< fr. sondage)

sondáj s. n., pl. sondáje

sondáj n., pl. e (fr. sondage). Acțiunea de a sonda.


 
Copyright (C) 2004-2020 DEX online. Copierea definitiilor este permisa sub licenta GPL , cu conditia pastrarii acestei note | Termeni si conditii