Ultimele cuvinte cautate: compromitere apologetism apostolește
DefinitiiSinonimeAntonimeExtensie cautare direct din browser
DEXro - DEX Online - Dictionar Explicativ Roman
Caută

Toate sursele
Definitii
Sinonime
Antonime
Traducere

Roman - Englez - Dictionar Roman Englez
Englez - Roman Dictionar Englez Roman - Dictionar Englez Roman


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Toate definitiile

APÍCOL, -Ă, apicoli, -e, adj. Provenit din albinărit, de albinărit; care aprține apiculturii, privitor la apicultură. – Din fr. apicole.

APICULTÓR, -OÁRE, apicultori, -oare, s. m. și f. Persoană care se ocupă cu apicultura; albinar, prisăcar, stupar. – Din fr. apiculteur.

APICULTÚRĂ s. f. (Știință care se ocupă cu) creșterea și îngrijirea rațională a albinelor, în scopul folosirii produselor lor; albinărit, prisăcărit, stupărit. – Din fr. apiculture.

APIÓL s. n. (Farm.) Ulei extras din semințele de pătrunjel și care servește la producerea menstruației și ca febrifug. [Pr.: -pi-ol] – Din fr. apiol.

APIRÉTIC, -Ă, apiretici, -ce, adj. Care are temperatura corpului în limite normale; care nu este însoțit de febră; afebril. – Din fr. apyrétique.

APIREXÍE s. f. Lipsă a febrei în cazul unei boli. – Din fr. apyrexie.

APITERÁPIC, -Ă, apiterapici, -ce, adj. De apiterapie. – Apiterap[ie] + suf. -ic.

APITERAPÍE, apiterapii, s. f. Tratament cu produse apicole. – Api[col] + terapie.

APLANÁRE s. f. Acțiunea de a aplana și rezultatul ei. – V. aplana.




ANTIPERISTÁLTIC, -Ă, antiperistaltici, -ce, adj. (Despre mișcări ale tubului digestiv) Care contractă stomacul și intestinele în sens invers celui normal. – Din fr. antipéristaltique.

ANTIPERISTALTÍSM s. n. Activitate a tubului digestiv care constă în contracții inverse sensului normal (de la intestinul gros spre stomac). – Din fr. antipéristaltisme.

ANTIPIRÉTIC, -Ă, antipiretici, -ce, adj. s. n. (Medicament) care combate febra; febrifug. – Din fr. antipyrétique.

ANTIPIRÍNĂ, antipirine, s. f. Medicament folosit împotriva febrei; fenazonă. – Din fr. antipyrine.

ANTIPÓD, antipozi, s. m. Loc sau punct de pe suprafața pământului diametral opus altuia; fig. lucru, fapt, idee etc. în totală opoziție cu alt lucru, fapt, idee etc. – Din fr. antipode.

ANTIPODÁL, -Ă, antipodali, -e, adj. (Rar) Care se găsește la antipozi. – Din fr. antipodal.

ANTIPOÉTIC, -Ă, antipoetici, -ce, adj. Contrar poeziei. – Din fr. antipoétique.

ANTIPOLIOMIELÍTIC, -Ă, antipoliomielitici, -ce, adj. Care este folosit împotriva poliomielitei. [Pr.: -li-o-mi-e-] – Din fr. antipoliomyélitique.

ARANJÓR, -OÁRE, aranjori, -oare, s. m. și f. Persoană care face un aranjament muzical. – Din fr. arrangeur.

ANTITUBERCULÓS, -OÁSĂ, antituberculoși, -oase, adj., s. n. (Medicament) care combate tuberculoza. – Din fr. antituberculeux.

ANTIUMÁN, -Ă, antiumani, -e, adj. Care este lipsit de omenie; care este îndreptat împotriva omului. [Pr.: -ti-u-] – Anti- + uman.

ANTIUMANÍSM s. n. Orientare în filozofie, în artă etc. care neagă posibilitatea de desăvârșire a ființei umane, precum și demnitatea, valoarea ei. [Pr.: -ti-u-] – Anti- + umanism.

ANTIUMANITÁR, -Ă, antiumanitari, -e, adj. Care este împotriva sentimentelor omenești, dușman al drepturilor și al libertăților omului. [Pr.: -ti-u-] – Anti- + umanitar.

ANTIUNIONÍST, -Ă, antiunioniști, -ste, adj., s. m. și f. (Persoană) care este împotriva unirii, a uniunii a două țări; spec. (persoană) care era împotriva unirii Principatelor Române. [Pr.: -ti-u-ni-o-] – Anti- + unionist.

ANTIVENÉRIC, -Ă, antivenerici, -ce, adj., s. n. (Medicament) care combate bolile venerice. – Anti- + veneric.

ANTIVIBRATÓR, -OÁRE, antivibratori, -oare, adj. (Despre un sistem tehnic) Care se opune transmiterii vibrațiilor de o anumită frecvență. – Anti- + vibrator.

ANTIVOMITÍV, -Ă, antivomitivi, -e, adj., s. m. (Medicament) împotriva vărsăturilor. – Anti- + vomitiv.

ANTIZÍMIC, -Ă, antizimici, -ce, adj., s. n. (Substanță) care împiedică fermentațiile. – Din fr. antizymique.

ANTOCIÁN, antocieni, s. m. Pigment din sucul plantelor, care dă florilor, fructelor și frunzelor culoarea roșie, albastră sau violetă. [Pr.: -ci-an] – Din fr. antocian.

ANTOFÍTĂ, antofite, s. f. (La pl.) Nume dat plantelor cu flori; (și la sg.) plantă din acest grup; spermatofită. – Din fr. anthophytes.

ANTOFITÓZĂ, antofitoze, s. f. Boală a plantelor provocată de unele plante parazite sau semiparazite cu flori. – Din fr. anthophytose.

 <<   <    134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144    >   >> 
pagina 139 din 187

 
Copyright (C) 2004-2020 DEX online. Copierea definitiilor este permisa sub licenta GPL , cu conditia pastrarii acestei note | Termeni si conditii